Rhevolec BV levert al decennia lang de doorslagveiligheden voor de Nederlandse railinfrastructuur. In deze periode heeft Rhevolec samen met haar partner, Richard Bergner Elektroarmaturen GmbH & Co. KG (RIBE®), veel kennis en ervaring opgedaan over de functionaliteit van doorslagveiligheden binnen de Nederlandse railinfrastructuur. Onder de huidige productspecificatie met referentie SPC00302 versie 001 hebben Rhevolec BV en RIBE® zich vanaf 28 maart 2018 weten te kwalificeren als erkende leverancier voor het mogen leveren van doorslagveiligheden.

Functie

Een doorslagveiligheid maakt onderdeel uit van de zogeheten paalspoorstaafverbinding. Indien er een defect in het 1500 V-tractie-energievoorzieningssysteem aanwezig is, veroorzaakt door bijvoorbeeld een rijdraadbreuk, isolatiedefect dan wel een installatiefout, is de kans groot dat metalen objecten in de directe nabijheid van een geëlektrificeerd spoor onbedoeld de tractiespanning (1500 V dc) gaan voeren. Om levensgevaarlijke situaties te voorkomen, is het noodzakelijk dat dergelijke objecten daarom met de retourleiding van het tractie-energievoorzieningssysteem worden verbonden via een zogenaamde paalspoorstaaf-verbinding.

Toepassing

De doorslagveiligheid heeft twee aansluitpunten en wordt aan één zijde geleidend aangesloten op het (te beschermen) metalen object (bovenleidingpaal/-portaal of geïsoleerd been). De andere zijde van de doorslagveiligheid wordt met een minusverbinding aangesloten op de retour voedende spoorstaaf.

Eigenschappen

Gezien de kennis en ervaring op het gebied van doorslagveiligheden is er bewust gekozen voor CuNiCi als materiaalsoort voor zowel het aansluitvlak als het bevestigingsmateriaal, om hiermee een betere corrosievastheid op de lange termijn te kunnen garanderen. Om snel te kunnen achterhalen dat een doorslagveiligheid thermisch is overbelast is er bewust gekozen voor een lichtgele hars, deze lichtgele hars verkleurt zodra er sprake is van een thermische overbelasting.

Onderstaande foto geeft de situatie weer van een RIBE doorslagveiligheid welke thermisch is overbelast.

De nieuwe doorslagveiligheid is zelfherstellend, wat wil zeggen dat de doorslagveiligheid bij lichte bliksem-impulsen zijn functionele eigenschappen blijft behouden. Bij zwaardere bliksemimpulsen slaat de veiligheid door en moet de doorslagveiligheid vervangen worden.

Regelgeving

De doorslagveiligheid van RIBE® voldoet geheel aan de ProRail specificatie SPC00302 versie 001 d.d. 01-04-2015. Bij levering van deze doorslagveiligheden zal te allen tijde een geldig productcertificaat, datasheet en tekening worden meegeleverd.

Meer informatie?

Naast het uit voorraad leveren van doorslagveiligheden is Rhevolec BV in staat om u het volledige pakket te leveren met betrekking tot paalspoorstaafverbindingen. Mocht u graag meer informatie wensen over de mogelijkheden, neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer +31(0)30 30 30 090.

Artikelnummer: B636004A02 (NB71034)

Kom langs voor een goed gesprek en een kop koffie.

U bent welkom op de Fornheselaan 120A in Den Dolder. U kunt natuurlijk altijd bellen of mailen.

Rhevolec BV
Fornheselaan 120A
3734 GE  Den Dolder

Neem contact op